Spring menu over

Når du har anmeldt rotter, kommer der en rottebekæmper på besøg, som vil undersøge for tegn på rotter. Bekæmperen vil så vidt muligt finde en årsag og sætte rottebekæmpelse i gang.

Vi har brug for din hjælp

Der findes mange skrøner om rotter, men kommunens autoriserede rottebekæmpere har masser af erfaring og kompetencer. Det er vigtigt at følge bekæmperens råd og vejledning, så vi kommer i mål sammen.

Som grundejer har du ansvar for at sikre og holde din ejendom ren og ryddelig mod rotter.

Forsikring

Det kan være en god idé at høre din forsikring, om defekter på hele dit afløbssystem er dækket, også faldstammer.

Hvis du har en rottespærrer, anbefales det, at du har en serviceaftale, hvor den bliver efterset minimum en gang om året.

Rotter er smittebærere af alvorlige sygdomme. Det er derfor lovpligtigt, at du hurtigst muligt melder det til kommunen, hvis du ser en rotte eller tegn på rotter. Det gælder, ligegyldigt om det er indenfor eller udenfor, eller om det er på et privat eller et offentligt område.

Du skal anmelde rotter digitalt. Dog skal du følge din kommunes anvisning, hvis du ser en rotte indendørs og har brug for akut hjælp.

En anmeldelse af rotter resulterer altid i et besøg fra den kommunale rottebekæmpelse. Rottebekæmperen vurderer, om der er tale om rotter og giver råd om, hvad der skal gøres. Typisk vil der blive stillet rottefælder eller gift op på udvalgte steder.

Udgifterne til selve rottebekæmpelsen dækkes via kommuneskatten eller et gebyr opkrævet via ejendomsskatterne, men du har som grundejer pligt til, og skal selv betale for, reparation af din del af kloakken samt andre tiltag fx tætning af huller i vægge, der er nødvendige for at bekæmpelsen bliver effektiv.

Rotter er betydeligt større end mus og har store fødder og hoveder, men relativt små ører. Er du i tvivl, kan du se og læse mere om rotter på Miljøstyrelsens hjemmeside.

Rotter er betydeligt større end mus og har store fødder og hoveder, men relativt små ører. Er du i tvivl, kan du se og læse mere om rotter og mus på Miljøstyrelsens hjemmeside.

Du kan gøre en del selv for at undgå rotter:

  • Vedligehold dine stikledninger til kloaksystemet.
  • Bor du i et rotteplaget område, kan du med fordel få monteret en godkendt rottespærrer i afløbsrørene.
  • Undlad at friste rotterne med madrester eller andet spiseligt affald.
  • Undlad at fodre fx fugle så meget, at der er tilgængeligt foder for rotterne ved dagens ophør.
  • Ryd op. Undgå at have genstande og affald stående, hvor rotterne kan gemme sig.
  • Anmeld straks til kommunen, når du ser en rotte eller spor efter rotter.

Der føres kommunalt tilsyn med:

  • erhvervsejendomme med dyrehold
  • primærproduktion af fødevarer og foder til dyr
  • opbevaring af foderstoffer til dyr eller opbevaring af planteprodukter, som efterfølgende anvendes til produktion af fødevarer til mennesker.

Disse ejendomme vil den kommunale rottebekæmper besøge en gang om året i vinterperioden fra oktober til og med februar.

Den kommunale rottebekæmper vil sammen med ejer, lejer eller dennes repræsentant, undersøge, om der er rotter på ejendommen. Hvis der ikke træffes nogen hjemme på ejendommen, undersøger den kommunale rottebekæmper tilgængelige udendørsarealer for tegn på rotter.

Konstateres der ikke rotter, afleveres en skriftlig meddelelse herom, sammen med oplysning om, at en eventuel forekomst af rotter skal anmeldes til kommunen.

Hvis der er rotter iværksætter rottebekæmperen en bekæmpelse efter gældende regler.

I Danmark kræver det autorisation at bekæmpe rotter. Der findes 2 autorisationer:

  • R1-autorisation til erhvervsmæssig forebyggelse og bekæmpelse af rotter
  • R2-autorisation til bekæmpelse af rotter på egen erhvervsejendom

Når du har bestået enten R1- eller R2-autorisationskurset, kan du få din autorisation mod at betale et gebyr på 287 kr. (2025) 

Autorisationsbeviset bliver tilsendt som Digital Post.

Du kan læse mere om autorisationskurserne til rottebekæmpelse på Miljøstyrelsens hjemmeside

Hvis du vil klage over bekæmpelsen af rotter, skal du klage til kommunen. Du kan ikke klage over kommunens afgørelse.

Indhold leveret af: Borger.dk logo

Handlingsplan for rottebekæmpelse 2022-2024

Rottehandlingsplan 2022 2024

Vidste du at det er billigere at forebygge rotter end, at reparere, når de først har været på besøg?

Rotter bygger reder på tørre steder og derfor elsker de vores overdækkede arealer. Især under hævede terrasser, oplever vi ofte problemer, da rotter uforstyrret kan leve derunder. Men også i forbindelse med f.eks. skure, legehuse m.m. ser vi problemer med rotter – kort sagt steder, der ikke har et støbt fundament.

Der er flere forskellige måder, hvorpå du kan sikre hævede terrasser og småbygninger. Dette kan gøres simpelt og så koster det ikke alverden.

  • Sikringen kan udføres med volierenet eller eternitplader.
  • Sikring med volierenettet vinkles 90 grader, så sikringen går 70cm ned i jorden og 30cm ud fra terrasse eller bygning. Maskestørrelsen skal maksimalt være 1x1 centimeter, da rotter kan komme igennem huller svarende til en 2-krone. Hvis du også vil sikre mod de fleste mus, skal maskestørrelsen ikke være større end 0,5x0,5 centimeter.
  • Sikring med eternitplader skal gå langs hele terrassens eller bygningens kant og 60cm ned i jorden.
  • Små skure, som ikke sikres med net eller plader, skal gerne ligge frit og hævet 30cm over jorden, så rotter ikke kan søge ly bagved og nedenunder.
  • Det vil være en god ide at muliggøre inspektion under en hævet terrasse, da man ellers kan risikere at skulle bryde den op i forbindelse med bekæmpelse.

Husk at du som borger skal melde det til kommunen, når du ser en rotte, eller tegn på rotter. Som grundejer har du også pligt til at renholde og rottesikre din ejendom.

 

Rotten skal bruge gemmesteder, føde og vand, for at overleve og finder den alle tre ting et sted, vil den slå sig ned. Det kan være en udfordring, hvis du ønsker en vild have til gavn for biodiversiteten, da den vilde have typisk byder på alle tre ting, til stor glæde for rotten.

Du behøver dog ikke have en helt trimmet have, da der er flere muligheder, for at rottesikre lidt i vildskaben.

  • Undgå at planter gror lige op ad muren – rotten foretrækker at løbe hvor den kan være i skjul, så ved at holde planterne godt væk fra muren, undgår du, at de løber nær murværket og får fred til at gnave sig ind i boligen.
  • Fjern nedfaldsfrugt - hvis du gerne vil lade havens fugle få frugten, kan den lægges op på et rottesikret foderbræt.
  • Vær opmærksom – følg med i hvad der sker i din have, så spotter du hurtigere tegn på rotter, som f.eks. huller uden muldskud i plænen.
  • Smid ikke fødevarer på komposten - slet ikke kød. Bruger du komposten til dine grøntsager, kan du anskaffe dig en rottesikret kompostbeholder til dette.

Hvis du får rotter, kan du hjælpe bekæmpelsen på vej ved at fjerne alt tilgængeligt foder, det til pindsvinet, det til fuglene og det til alle de andre dyr du har i haven, og slå høj bevoksning ned. Den vilde have tåler, at du er lidt hård ved den ind i mellem, og den skal nok komme sig fint igen, efter du er af med rotterne.

Som borger skal du huske at melde det til kommunen, når du ser en rotte, eller tegn på rotter. Som grundejer har du også pligt til at renholde og rottesikre din ejendom.

Til gengæld er det kommunens pligt at bekæmpe rotterne og da det allerede er betalt over ejendomsskatten, vil du ikke få en regning for bekæmpelsen.

Hillerød Kommune - logo