Spring menu over

Hvis du er pårørende til et menneske med kronisk, alvorlig eller psykisk sygdom, oplever du måske forandringer og udfordringer i livet. Gennem samtaler med pårørendekonsulenten eller ved at deltage i en pårørendegruppe kan du få støtte til at navigere i hverdagen og gøre noget godt for dig selv. 

Hvornår kan du bruge pårørendevejledningen?

Du er pårørende, når du har én tæt på dig, der har kronisk, alvorlig eller psykisk sygdom - og som har behov for hjælp fra dig eller andre for at få hverdagen til at fungere.

Du kan være ægtefælle eller samlever, voksent barn, forælder, ven eller nabo. Du er også pårørende, hvis du har mistet en partner eller ægtefælle.

Hvis du er i tvivl, om tilbuddene er for dig, er du meget velkommen til at ringe og spørge pårørendekonsulenten.

Som pårørende har du mulighed for at få en samtale med  vores pårørendekonsulent. Samtalen har fokus på dig og din situation.

Formålet med samtalen er, at du får mere klarhed over de udfordringer eller vanskeligheder, du oplever. Du kan også få råd og vejledning om, hvordan du bedst kan mestre hverdagen som pårørende til et menneske med kronisk, alvorlig eller psykisk sygdom.

Sådan får du en samtale

Hvis du gerne vil have en samtale - eller gerne vil høre mere om tilbuddet - kan du ringe til pårørendekonsulent Marianne Voigt på telefon 7232 8037.

I en gruppe for pårørende kan du dele dine tanker med andre i en lignende situation. Du får støtte til, hvordan du praktisk og følelsesmæssigt tackler hverdagen.

Gruppen ledes af pårørendekonsulenten.

Sådan melder du dig til en pårørendegruppe

Vi starter nye grupper efter behov. Hvis du gerne vil melde dig til eller bare høre mere, kan du ringe til pårørendekonsulent Marianne Voigt på telefon 7232 8037.

Hvis du har mistet en ægtefælle eller samlever, har du mulighed for at aftale et besøg og en samtale med vores forebyggelseskonsulent.

Under samtalen taler I om din nuværende og fremtidige situation, og du får støtte og vejledning efter dit behov. Samtalen foregår i dit hjem på et tidspunkt, I aftaler. Besøget varer en time.

Har du allerede haft kontakt til de palliative terapeuter eller pårørendekonsulenten, kan det være en af dem, der kommer på besøg.

For at høre mere eller lave en aftale, kan du ringe til forebyggelseskonsulent Birgitte Lynge på telefon 7232 3242.

Hvis du er pårørende til én, der har brug for, at du taler hans eller hendes sag eller kan handle på dennes vegne, er der forskellige muligheder, som du kan læse om her i korte træk. Du kan finde flere oplysninger om emnet, fx på borger.dk, familieretshuset.dk, hos ÆldreSagen og andre private organisationer.

Samtykke giver ret til informationer

Hvis den, du er pårørende til, giver samtykke, har du ret til at få informationer og indsigt i personens sag. Hvis den du er pårørende til ønsker, at sagsbehandleren må tale med dig om sin sag hos os i Hillerød Kommune, skal personen give os dit samtykke til at udveksle oplysninger.
Vær opmærksom på, at hvis du er i kontakt med flere afdelinger, fx Visitation og Hjælpemidler, Jobcenter eller Socialfaglig Enhed, skal du have et samtykke for hver afdeling.

Med et samtykke har du som pårørende mulighed for at få informationer, vi i Hillerød Kommune har dokumenteret om den, du er pårørende til i personens sag. Samtykket betyder ikke, at du kan handle på personens vegne.

Fuldmagt giver mulighed for at handle på en andens vegne

Hvis du har fuldmagt, har du mulighed for at handle på vegne af den, du har fået fuldmagt af. Det du kan gøre på vegne af en anden afhænger af, hvad du har fået fuldmagt til.

Man kan give fuldmagt til specifikke handlinger, til særlige områder, fx økonomi eller generelt til at handle på en andens vegne.

Det er bedst, at I laver fuldmagten på skrift, og at den, du får fuldmagten af, underskriver den. I kan også oprette den digitalt via borger.dk ved at bruge MitID.

Partsrepræsentanter varetager en andens interesser

Er du partsrepræsentant for den, du er pårørende til, repræsenterer du ham eller hende, og overtager dermed sagen. Som partsrepræsentant har du til opgave at varetage personens interesser og ønsker over for den afdeling i kommunen, du har kontakt til, og dermed føre sagen på hans eller hendes vegne. Du kan fungere som partsrepræsentant som privatperson, eller hvis du er professionel, fx advokat eller revisor.

Når du er partsrepræsentant, vil kommunikationen om den, du repræsenterer som udgangspunkt foregå mellem dig og den relevante afdeling i Hillerød Kommune. Det betyder, at du fx kan modtage råd og vejledning, kan søge om et hjælpemiddel eller noget helt andet – og du vil modtage afgørelser fra os, og vil kunne klage på vegne af den, du repræsenterer.

Det du kan gøre som partsrepræsentant kan enten gælde alle de sager, der handler om den, du er partsrepræsentant for – eller det kan gælde for afgrænsede sager. Vær opmærksom på, at hvis der er sager i flere afdelinger i kommunen, skal I lave aftale om partsrepræsentation i hver afdeling.

Når du er partsrepræsentant, skal du give os besked om, hvilken rolle du har som partsrepræsentant, fx om al kommunikation skal gå igennem dig og om den, du repræsenterer vil have en kopi af det, vi sender til dig.

Vi skal bruge dit cpr-nummer, hvis du har fuldmagt eller er partsrepræsentant

Hvis du har en fuldmagt eller er partsrepræsentant, er det dit cpr- eller cvr-nummer, vi bruger, når vi sender afgørelser mv. Det gør vi for at vi kan kommunikere med dig på en sikker måde.

Samtykke, fuldmagt eller partsrepræsentation – kun ved fornuftens fulde brug

Når en person giver samtykke, fuldmagt eller ønske om partsrepræsentation, skal personen være ved sin fornufts fulde brug. Det vil sige, at han eller hun skal kunne forstå, hvad det betyder og forstå konsekvenserne ved det. Det er derfor ikke muligt i de tilfælde, hvor personen ikke er i stand til at handle fornuftsmæssigt, fx har svær demens eller ligger i koma. I de tilfælde kan der i stedet være behov for et værgemål.

Man kan give samtykke, fuldmagt og ønske om partsrepræsentation både mundtligt, skriftligt eller, i særlige tilfælde, stiltiende.

Når vi får besked om, at en person har afgivet samtykke, fuldmagt eller ønske om partsrepræsentation, noterer vi det i personens sag i den relevante afdeling.

Bisidder – en, der lytter og støtter

Som bisidder har du en lyttende og støttende rolle, fx i en mødesituation. Det er vigtigt at huske, at det ikke er bisidderens samtale. Det betyder, at det ikke er din rolle som bisidder at føre eller overtage sagen for den, du er bisidder for, og derfor kan du hverken udtale dig eller træffe beslutninger på vegne af ham eller hende.

Fremtidsfuldmagt

En fremtidsfuldmagt er en fuldmagt, som kan sættes i kraft en gang i fremtiden, hvis den, du har fuldmagt fra mister evnen til selv at tage vare på sine økonomiske eller personlige forhold. Personen vælger selv, hvad en fremtidsfuldmagt skal indeholde. Fremtidsfuldmagten er først gældende, når den bliver aktiveret.

Værge

Du kan fungere som økonomisk værge, personlig værge eller værge, som er begrænset til bestemte formål, fx hvis personen skal flytte på plejehjem, botilbud eller lignende. En værge kan både være en privatperson eller en professionel, fx advokat.
Som værge varetager du interesserne for den, du er værge for, og skal handle på den pågældendes vegne i de spørgsmål, som værgemålet omfatter. Det kan fx være økonomi. Det vil sige, at dine opgaver og beføjelser som værge afhænger af, hvilken form for værgemål, der er tale om. I udgangspunktet er det kun en personlig værge, der kan klage over kommunens afgørelse om hjælp til borgeren. Er værgemålet begrænset til et bestemt formål, kan du klage på vegne af den, du er værge for i forhold til det formål, værgemålet handler om.

Jeg har lært, at det er meget vigtigt at sørge for nogle pusterum til sig selv, hvor man kan lade op. Det er et kæmpestort pres at leve med en syg ægtefælle, og hvis man skal bevare overskuddet, bliver man også nødt til at gøre noget for sig selv.

Pårørendekonsulent

Ældre og Sundhed
Milnersvej 37D, 3400 Hillerød

Visitation og Hjælpemidler

Ældre og Sundhed
Trollesmindealle 27, 3400 Hillerød

Telefontider

Mandag og tirsdag kl. 10 – 14 

Onsdag lukket

Torsdag kl. 10 – 17 

Fredag kl. 10 – 12

Vi har færrest opkald mandag og tirsdag mellem 13-14 og torsdag mellem 14-15 og 16-17

Hillerød Kommune - logo