Byrådet bevilger millioner til kvalitetsløft af ældreplejen
Den nye ældrelov skal sikre en ældrepleje, der understøtter en alderdom, som er præget af mest mulig livsglæde, selvhjulpenhed og tid til omsorg og nærvær.
Ældrereformen er en kæmpe omstilling af ældreplejen, der skal sikre mere selvbestemmelse for borgere samt tillid til medarbejdere og ledelsen. Den lægger op til en større ændring af den måde, som ældreplejen indtil nu har været indrettet på med nye former for faglighed og nye måder at arbejde og samarbejde på.
Ældrereformen stiller nye krav om måden at visitere og levere helhedspleje til borgerne på. Ansvaret for at ændre i indsatserne inden for et forløb flyttes til helhedsplejen, hvor medarbejderne skal være i tæt dialog med borgere og pårørende, når indsatserne ændres og tilrettelægges. For at øge kvaliteten og styrke en forebyggende tilgang i fremtidens ældrepleje er et tæt samspil med pårørende og lokal- og civilsamfund et vigtigt element i ældrereformen.
Hillerød Byråd godkendte d. 26.marts 2025 at bevilge midler til kvalitetsløft i ældreplejen, som led i udmøntningen af ældreloven. Der er bevilget 3,5 mio. kr. i 2025, 7,1 mio. kr. i 2026 og 6,6 mio. kr. i 2027. Næsten halvdelen af midlerne i 2025 bliver brugt til kompetenceudvikling af medarbejderne, der arbejder i ældreområdet.
Udvalgsformand for udvalget for Omsorg og Livskraft Christina Thorholm fortæller:
”Jeg er meget glad for, at byrådet har besluttet udmøntning af ældrelovsmidlerne, så vi kan støtte vores fagligt dygtige medarbejdere og ledere i den store forandringsproces, som ældreloven er. Vi har arbejdet med faste teams i Hillerød Kommune igennem flere år, men den borgernære visitation og de nye pleje- og omsorgsforløb, hvor borgernes selvbestemmelse er omdrejningspunktet for dagens indsatser fra de faste teams, er en stor og glædelig forandring for både vores medarbejdere og medborgere.”
Ældreloven giver også borgerne et udvidet frit valg mellem den kommunale hjemmepleje og de private leverandører, der leverer hjemmepleje i Hillerød Kommune.
”Jeg er utrolig glad for at vi har fået midler til at frikøbe medarbejdere og ledere til kompetenceudvikling, da det faglige og borgernære arbejde bliver endnu vigtigere i ældreloven, som er den største omstilling og forandring af ældreområdet i mange år. Jeg glæder mig til at følge udviklingen, og spændt på at se resultaterne på den lidt længere bane,” siger Christina Thorholm.